Bryne Næringsforening og Brynes Vel
Et liv uten kø

Et liv uten kø

I januar 2015 skiftet Lene Nesvik arbeidsplass fra Statoil på Forus til Akva Group kun et par steinkast unna hjemmet på Bryne. – Det er herlig å slippe å bruke en time i bilen til og fra jobb hver dag, sier hun.

– Jeg er sikker på at mange velger å gjøre det samme som meg når det kommer enda flere bedrifter til Bryne. Dette er et fantastisk sted å bo, og de fleste vil jo helst bo nær jobben sin. Selv om jeg stortrivdes med arbeidet i Statoil føltes det litt bortkastet at en time av hver dag gikk til pendling. Jeg har vunnet tid på mitt jobbytte, og tid er utrolig verdifullt, fastslår Lene og ser på barna Ane (7,5 år) og Ville (5) som leker på stuegulvet i det flotte hjemmet deres i Vardheia.

Bryne et godt sted for næring

Å foreta et slikt jobbskifte som Lene har gjort krever naturligvis at det finnes relevante arbeidsplasser å gå til i nærheten av hjemmet. Bryne-regionen har allerede et meget godt utbygd kompetansemiljø, og stadig flere kunnskapsbedrifter velger å etablere kontor på Bryne.

– For å si det slik, jeg hadde ikke tatt hvilken jobb som helst for å komme nærmere hjemmet. Det er derfor utrolig viktig at Bryne fortsetter å jobbe med å tiltrekke seg gode næringslivsaktører. Akva Group, som jeg nå jobber for, er verdens ledende leverandør av utstyr og teknologi til laksenæringen, og det er ingen grunn til at andre globale bedrifter ikke skal etablere seg på Bryne. Dette er et godt sted for bedrifter, og jeg er sikker på at stadig flere vil få øynene opp for det, fastslår Lene.

Ingen liker å sitte i kø i flere timer hver dag, og derfor er Bryne også aktuelt for arbeidssøkere i Sandnes- og Stavanger-området, siden man reiser «mot strømmen» med både tog og bil.

– Det finnes mange dyktige arbeidstakere her i regionen som vil vurdere et jobbytte om det kommer et spennende fagmiljø med gode utviklingsmuligheter nærmere hjemmet. Jeg har i hvert fall hørt fra mange at de kunne tenkt seg det samme som jeg nå har, smiler hun.

Tidligere måtte en av oss alltid begynne tidlig på jobb, slik at den kunne «slå rushet» hjem fra Forus, ta seg av barna og lage middag. Det gir bedre livskvalitet for hele familien at vi nå slipper det.

Bedret livskvalitet for hele familien

En av dem er mannen som sitter ved hennes side i sofaen. Hallvard Bokn Eikeland jobber ennå i Statoil på Forus, og liker arbeidet, men er veldig glad på familiens vegne at Lene nå har funnet jobb i gåavstand fra boligen.

– Vi har snakket om det i flere år, at det hadde vært greit om i hvert fall én av oss arbeidet på eller nær Bryne. Det er fint for ungene å ha noen i nærheten, og det gjør hverdagen mye mer fleksibel og lettere å planlegge. Tidligere måtte en av oss alltid begynne tidlig på jobb, slik at den kunne «slå rushet» hjem fra Forus, ta seg av barna og lage middag. Det gir bedre livskvalitet for hele familien at vi nå slipper det, fastslår Hallvard, og avslører at også han kunne vært interessert i et bytte om den riktige muligheten med balanse mellom spennende arbeid og gode utviklingsmuligheter dukket opp på Bryne.

Mye å tjene for arbeidsgivere

Lene tror også arbeidsgivere har mye å tjene på at arbeidsstokken har kortere vei til jobb og slipper å bruke mye tid på å pendle.

Jeg føler meg privilegert ved å bo på Bryne. Her er det nærhet til absolutt alt vi trenger.

– Det garanterer at man er fullt og helt tilstede på jobb. Det er jo en vanesak å tilpasse seg til trafikken, men det er nok mange på Forus som ser veldig nøye på klokka når den begynner å nærme seg arbeidsdagens slutt for å være sikre på at de ikke blir sittende fast i kø unødvendig lenge. Jeg er sikker på at det er bedre for alle å ha jobben nærmere hjemmet, slik at man unngår slike situasjoner. Det gjør også terskelen lavere for å ta en kort tur innom jobben om det er noe man må fikse på kveldstid eller om man er hjemme med sykt barn en dag, påpeker hun, og får støtte av Ane og Ville, som setter stor pris på at mor nå har fått en god jobb på Bryne.

Kort vei til alt

Lene og Hallvard flyttet til Bryne etter endte studier i 2005, og er strålende fornøyd med tilværelsen i Jærens hovedstad.

– Jeg føler meg privilegert ved å bo på Bryne. Her er det nærhet til absolutt alt vi trenger. Jeg liker at det er passe stort og veldig trygt – ungene kan leke fritt uten at jeg bekymrer meg. Det er fine lekeplasser, flotte turområder – jeg elsker å bo så nær Sandtangen – og mange fritidstilbud til både ungene og oss voksne. Vi har kjøpesenter, kafeer, kino og andre kulturtilbud, og skulle det være noe vi savner er det kort vei til både togstasjon og flyplass, noe som gjør det enkelt å reise ut på eventyr. Mulighetene er mange, og positiv utvikling sørger for at det stadig popper opp nye, interessante ting, sier Lene, som opprinnelig er fra Vigrestad.

Gode naboer

Hun skryter samtidig av befolkningen hun deler hjemsted med, og håper at enda flere vil etablere seg på Bryne i de kommende år.

– Brynefolk er veldig gode naboer. Folk er interessert i og bryr seg om hverandre, uten at det blir påtrengende. Her kjenner vi hverandre, og det er enkelt å skape et godt nettverk. Jeg ser at folketallet på Bryne stiger jevnt og trutt, og vet at det finnes mange attraktive bomuligheter her i området, og enda flere skal bygges. Det tiltrekker folk, som igjen tiltrekker næringsliv, som gir mulighet til å fortsette den gode utviklingen vi har. Alt henger sammen, og alt lover godt for Bryne, fastslår Lene.

Fakta

Tog

 • 19 stoppesteder på Jærbanen fra Egersund i sør til Stavanger i nord
 • 76 000 reisende per uke på Jærbanen
 • Ytterlig utbygging av Jærbanen planlagt
 • Avganger for lokaltog hver 30. minutt i begge retninger
 • Hyppige avganger for regionstog (Kristiansand og Oslo)

 

Avstander fra Bryne sentrum

 • Bryne sentrum - Stavanger flyplass, Sola: ca. 23 minutter med bil eller flybuss
 • Bryne sentrum - Stavanger sentrum: ca. 30 minutter med bil eller tog
 • Bryne sentrum - Sandnes sentrum: ca. 17 minutter med bil eller tog
 • Bryne sentrum - Egersund sentrum: ca. 49 minutter med bil eller 37 minutter med tog (27 minutter med regiontog)
 • Bryne sentrum - Oslo ca. 2 timer
 • Bryne sentrum - Bergen ca. 1,5 time
 • Bryne sentrum - London ca. 3,5 timer


Les også